PREGLED PREGLED - ÜBERSICHT ÜBERSICHT
Maks Ipavec

Maks Ipavec

Maks Ipavec se je rodil 7.10.1951 v Zalogu pri Cerkljah na Gorenjskem. Leta 1970 je maturiral na Poljanski gimnaziji v Ljubljani. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je diplomiral leta 1976. 29.6.1976 ga je tedanji nadškof dr. Jože Pogačnik posvetil v duhovnika.

Eno leto je bil kaplan v Trebnjem, dve leti v Ljubljani pri sv. Jakobu in tri leta v župniji Dobrepolje – Videm. Nato je bil pet let (od leta 1982 do 1987) župnik v Begunjah pri Cerknici, potem 17 let župnik in dekan v Ribnici na Dolenjskem (od 1987 – 2004), kjer je imel v soupravi tudi župnijo Velike Poljane. Iz ribniške župnije je bil za dve leti prestavljen v župnijo Naklo (od l. 2004-2006). Leta 2006 ga je nadškof msgr. Alojz Uran ponovno postavil za župnika v Begunje pri Cerknici, kjer ima tudi službo dekana cerkniške dekanije.

Poleg rednega dušnopastirskega dela občasno piše za katoliški tednik Družina, v revijo Communio, včasih je pisal v revijo Božje okolje. Pri rakovniških Knjižicah sta izšli dve njegovi knjižici: Če pozabim tebe Slovenija in Luč slovenskega naroda. V ribniški župniji je napisal tri knjige: Moč ljubezni, Kronika ribniške župnije od l. 1987 do 2003 ter Ribnica v sveto leto 2000 z novimi zvonovi. V župniji Velike Poljane je izdal brošuro 100 let župnije sv. Jožefa na Velikih Poljanah.

Pri dušnopastirskem delu ga poleg Svetega pisma posebej navdihujejo cerkveni očetje: Origen, Janez Zlatousti, Ambrož in Avguštin. Med novejšimi teologi pa Karl Rahner, John H. Newman, Teilhard de Chardin, dr. Aleš Ušeničnik, dr. Janez Janžekovič in dr. Vladimir Truhlar. Pri oznanjevanju rad uporablja duhovna sporočila ruskih duhovnih velikanov (Tolstoj, Dostojevski, Solženicin) in slovenskih pesnikov ter pisateljev (dr. France Prešeren, Oton Župančič, Dragotin Kette, Srečko Kosovel, Simon Gregorčič, blaženi A.M. Slomšek, Ivan Cankar, F. S. Finžgar, Ivan Pregelj, Alojz Rebula…).

Velik vzor so mu papeži: sv. Janez XXIII. (Dobri), sv. Pavel VI., sv. Janez Pavel II., Benedikt XVI. in sedanji papež Frančišek, ki posebej poudarja usmiljenega Boga.

Za novomašno geslo si je izbral Jezusove besede apostola Pavla, ki je v začetku omahoval v apostolski službi: „DOVOLJ TI JE MOJA MILOST, ZAKAJ MOČ SE V SLABOSTI SPOPOLNJUJE!“

Kot dušni pastir se zaveda, da je človek in duhovnik brez božje milosti poln bednosti, slabosti in se ne more rešiti iz oklepov grešnosti brez Boga.

Knjige avtorja/ice

Cover: Z radostjo služimo Bogu in z veseljem ljudem

Z radostjo služimo Bogu in z veseljem ljudem

“Duhovne vaje so zaželena in dobrodošla priložnost za zavesten umik iz vsakdanjega dela, dolžnosti in pričakovanj ljudi v tisto tišino in...

Razprodano
Z radostjo služimo Bogu in z veseljem ljudem

Kontakt

Mohorjeva Hermagoras

A-9020 Celovec/Klagenfurt,
Viktringer Ring 26

Tel: +43 463 56 515 - 20,
Faks: +43 463 51 41 89,
zalozba@mohorjeva.at

e-novice

Spoštovani, s prijavo na e-novice boste na vpisani elektronski naslov prejemali vse novosti in aktualne informacije Mohorjeve založbe.