Majda (Magdalena) Starman

Majda Starman

roj. Šimenc, se je rodila kot druga od sedmih otrok leta 1937 v kmečki družini v Podgori blizu Ljubljane. Kot dvoletna deklica je  odšla k starim staršem na gorsko kmetijo v župniji Moravče, kjer je vsa leta 2. svetovne vojne preživela pri tetah in stricih. Z njimi se je leta 1945 umaknila pred novo komunistično oblastjo preko Ljubelja na Koroško. Iz taborišča na Vetrinjskem polju se je zatem njena pot nadeljevala v begunski taborišči v Peggetzu pri Lienzu in v Špitalu ob Dravi. Še kot otrok je hodila s sorodniki delat na kmetijo sester elizabetink na Rosenbichlu in na Suho v Podjuni. S svojimi selitvami je menjala tudi svoje šole ter učni jezik in pri tem spoznavala Koroško, med rojaki v taboriščih pa pestro kulturno in versko življenje. Številni slovenski taboriščniki so se odločili za izselitev v Argentino, Brazilijo, Kanado, ZDA in Avstralijo, ona pa je ostala z očetom v špitalskem taborišču in upala na vrnitev v domovino ter na skorajšnje snidenje s preostalimi člani družine.
Z možem Lojzetom, begunskim sinom kmečke družine s Sorškega polja, sta ostala na Koroškem ter si ustvarila dom in družino, ki po več kot 60-ih letih skupnega življenja šteje že 24 potomcev. Avtorici so bili družina in dom ter slovenska farna skupnost v Špitalu posebej pri srcu.
Zadnja desetletja se posveča popisovanju obširnega begunskega fotografskega arhiva Rafaelove družbe in društva Slovenije v svetu, ki bi brez njene zagnanosti ostala zbirka slik brez imen in zgodb.

Knjige avtorja/ice

Cover: Zwei Herzen schlagen in meiner Brust

Zwei Herzen schlagen in meiner Brust

Auf dem einsamen Bergbauernhof iher Großeltern nahe Moravče erlebt Magdalena die Jahre des Zweiten Weltkrieges.

26,00
Zwei Herzen schlagen in meiner Brust
Cover: Ostali smo na Koroškem

Ostali smo na Koroškem

Na samotni kmetiji so med drugo svetovno vojno prehranjevali mimoidoče vojake nemških, partizanskih in domobranskih enot. Zaradi varnosti je bilo...

26,00
Ostali smo na Koroškem

Kontakt

Mohorjeva Hermagoras

A-9020 Celovec/Klagenfurt,
Viktringer Ring 26

Tel: +43 463 56 515 - 20,
Faks: +43 463 51 41 89,
zalozba@mohorjeva.at

e-novice

Spoštovani, s prijavo na e-novice boste na vpisani elektronski naslov prejemali vse novosti in aktualne informacije Mohorjeve založbe.