Andrej Capuder

Dr. Andrej Capuder

Dr. Andrej Capuder (1942-2018) je bil eden najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev. Diplomiral in doktoriral je na romanskem oddelku Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je nato kot docent in profesor 30 let predaval zgodovino francoske književnosti. Študijsko se je izpopolnjeval v Franciji, na univerzah v Nancyju in Aix-en-Provence. - Že zgodaj je začel pisati poezijo, nato pa se je posvetil prevajanju integralne Dantejeve Božanske komedije in jo po desetih letih končal l. 1972 (Sovretova nagrada, trije ponatisi). Sledili so še drugi prevodi iz romanskih književnosti: Petrarca, Camoes, Teilhard de Chardin, Ernesto Sabato, Kierkegaard in drugi. Potem je prišel čas romana. Njegov prvenec Bič in vrtavka 1975 (v nemškem prevodu Peitsche und Kreisel, Mohorjeva Celovec) je vzbudil nezaželeno pozornost jugo-cenzure in bil umaknjen iz prodaje. V svoji romaneskni trilogiji Rapsodija 20, Iskanje drugega in Reka pozabe (Slovenska matica v Ljubljani v letih 1982-2005), je izpisal fresko nacionalnega romana Slovencev v 20 stoletju. Leto osamosvojitve Slovenije ga je izvabilo v politiko. Bil je poslanec v parlamentu in kulturni minister v prvi slovenski  vladi (1990-93). Nato je odšel v tujino in postal veleposlanik v Parizu (1993-97) in v Rimu (2005-09). Vmes je neprekinjeno tekla njegova pedagoška, znanstvena in literarna dejavnost. Med objavami naj omenimo Mozaik svobode, Pariški dnevnik, Slovenija brez meja (v slov., nem., in angl., Mohorjeva Celovec), Henri Bergson, intuicija in misel, Rimski soneti, Povest o knjigah (Rožančeva nagrada), Zamrznjene besede (Mohorjeva Celovec). Capuder je bil član evropske Akademije v Salzburgu, odlikovan je bil s francosko Legijo časti in z italijanskim viteškim križcem.

Knjige avtorja/ice

Cover: Zamrznjene besede

Zamrznjene besede

Nova zbirka študij, nagovorov in esejev Andreja Capudra nadaljuje bero Romanskih esejev, ki so bili objavljeni leta 1987 in so vzbudili precejšnjo...

18,00
Zamrznjene besede

Kontakt

Mohorjeva Hermagoras

A-9020 Celovec/Klagenfurt,
Viktringer Ring 26

Tel: +43 463 56 515 - 20,
Faks: +43 463 51 41 89,
zalozba@mohorjeva.at

e-novice

Spoštovani, s prijavo na e-novice boste na vpisani elektronski naslov prejemali vse novosti in aktualne informacije Mohorjeve založbe.